Årets Alumn 2021 vid Karlstads universitet.

Stolt och glad över att få denna utmärkelse. Lite samma känsla som när jag fick ta emot Årets Sola av Karlstads kommun.

-JAG HAR VUNNIT OS-GULD!

Det är inte alltid lätt av vara suicidpreventionsaktivist men idag känns det väldigt bra.

Varmt tack!

MOTIVERING

För sitt långa engagemang och enastående arbete för att sätta psykisk ohälsa i första rummet och förhindra psykologiska olycksfall, samt för sin innovationskraft i kampen för att rädda liv, har Karlstads Universitet beslutat att till Årets alumn 2021 utse Marie Niljung.

Vill ni läsa hela artikel? Finns här: Kau.se/nyheter

 

Mer Livskämpar AB än Niljung

Jag driver två företag- Niljung och Livskämpar AB. Samma syfte men i lite olika former. Livskämpar AB äger jag tillsammans med Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell.

Just nu är det mest fokus på Livskämpar AB och därför får inte denna webbsida lika mycket omsorg och uppdateringar. Jag arbetar lika enträget med min livsmission i Livskämpar AB som i Niljung- att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv.

Under våren 2021 släppte vi äntligen första versionen av vår digitala följeslagare Lumeno. Ladda gärna ner den och ge oss feedback på hur den kan bli ännu bättre.

Du kan läsa mer om Lumeno på: www.livskampar.se

För mig handlar det om att sprida kunskap och mod. Mitt motto: ”Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.” är lika aktuellt i båda bolagen.

Psykisk livräddning och hållbar hälsa är vad båda bolagen erbjuder. Jag kan hjälpa dig att bli trygg när en medarbetare inte mår så bra, hjälpa dig att hantera om en medarbetare eller dess anhörig försökt eller tagit sitt liv. Göra dig tryggare i att ställa viktiga och svåra frågor. Jag är gärna ditt bollplank i stora och små frågor.

Om du har medarbetare som blivit sjukskrivna under denna märkliga tid vi är i, och behöver hjälp med att göra en rehabplan, så finns jag här.

Ring mig på 070- 335 77 19 eller maila mig på marie@niljung.se

Jag bifogar en bild från en av sommarens alla höjdpunkter- när jag och maken tog in på Selma Spa i Sunne. Det blev både återhämtning och bra samtal med deras VD Lars Klinghagen. Jag hoppas kunna återvända dit under hösten, både som gäst och föreläsare.

Ta hand om dig! Var snäll mot dig själv och andra.

 

Varför jag inte vill använda ordet SJÄLVMORD.

Det finns flera anledningar till att jag vill förändra språket kring när en människa inte orkar leva längre.

Idag finns det tre ord för samma katastrof:

Självmord

Suicid

Psykologiska olycksfall

 

Varför jag framförallt ogillar ordet självmord är att ordet innehåller en brottslig handling.

Det är inte brottsligt att ta sitt liv, det är inte ett mord.

Sedan 1856 är det inte olagligt att ta sitt liv i Sverige.

1908 avskaffar Svenska kyrkan föreskriften att självmördare ska begravas i stillhet, utan klockringning och på en avskild plats på kyrkogården.

Det finns inget förebyggande i ordet självmord, bara en negativ ton.

Att säga- begå självmord blir därför i mina öron helt fel.  Det är inget brott att ta sitt liv. Det är dags att vi börjar använda andra ord och uttryck.

Suicid är ett bättre ord än självmord. Suicid kommer av det latinska ordet suicidium och är sammansatt av sui som betyder själv och caedere som betyder döda. För mig är suicid ett mycket bättre ord än självmord om än lite för kliniskt.

Jag önskar att vi istället använder begreppet psykologiska olycksfall.

En av anledningar till varför jag föredrar det uttrycket är att det tar bort skulden från den som dog och oss som blir kvar. Jag har mött så många efterlevare, människor som mist någon på detta sätt, som tackat mig för att de fått ett annat ord för den katastrof och förlust de drabbats av.

Ordet förklarar även vad det är- en serie händelser eller omständigheter, fysiska och/eller psykiska, som blir för tunga. Som leder fram till en katastrof.

Begreppet blir mer handlingskraftigt. Vi kan med små insatser förhindra en olycka. Samhället- det vill säga oss alla, du och jag, organisationer, myndigheter och alla som är en del av samhället kan göra skillnad.

Det finns till och med en lag som säger att kommuner är skyldiga att förebygga olyckor- (Lag 2003:778 om skydd mot olyckor).

Om vi ser denna katastrof som ett psykologiskt olycksfall, kan vi som sagt ta bort skulden från livskämpen, att det inte är ett val utan det är en situation som människan behöver hjälp att hantera.

Jag tar med Jan Beskows ord, den framlidne suicidforskarens ord:

”Faktum är att människan utstår nästan vilken plåga som helst för att få vara kvar i livet. Kroppen vill leva men kognitionerna, det vill säga varseblivningar, bilder, minnen, tankar, problemlösningar med mera, vet inte alltid hur det ska gå till.”

Vi kan med ökad kunskap och mod, genom att bygga säkra miljöer, förhindra att människor försöker eller tar sitt liv. Vi kan genom att bygga vårt samhälle smartare, utrusta våra vårdinstanser med inredning som inte gör det möjligt att skada sig, förhindra att människor försöker eller tar sitt  liv.

Vi har en nollvision för suicid. Den antogs 2008.

”Ingen bör hamna i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara självmord. Regeringen har som vision att ingen ska behöva ta sitt liv.”

(Nationellt program för suicidprevention, antaget av Sveriges riksdag 2008)

Till skillnad från Nollvisionen för att ingen ska skadas eller dödas i trafiken utsågs ingen ansvarig myndighet och det avsattes heller ingen budget.

I en artikel från 4 maj 2017 på SVT.se sa Jan Beskow följande:

”2015 fick Folkhälsomyndigheten uppdraget att samordna arbetet med suicidprevention på nationell nivå. De fick 5 miljoner kronor per år för att genomföra detta.

– De pengarna räckte bara till personal och ingen forskning, säger Jan Beskow.

Dessa pengar utökades i december 2016 och regeringen tillsatte då 35 miljoner kronor, varav 15 miljoner går till organisationer i civilsamhället.

– Det är jättebra men det är fortfarande alldeles för lite. Trafikverket gör till exempel av med över 100 miljoner kronor varje år, säger han och hänvisar till deras nollvision.”

Min förhoppning är att Regeringen antar en ny nollvision- en kraftfull vision utan ordet självmord.

Så nu vet du varför jag inte vill använda ordet självmord. Du och jag kan förhindra att en människa försöker eller tar sitt liv. Ord kan rädda liv. Tillsammans med kunskap och mod.

Våga fråga. Våga  lyssna. Våga agera.

Fotograf Sofia Röjder.

 

Gott slut & gott nytt

Årets sista dagar är här. Bokslut ska göras för året 2020.

Ordet jag använt mest för att beskriva året har varit märkligt. 

Märkligt på så många sätt. Uttrycket This too shall pass har jag också använt ofta.

Det största som hänt under 2020 är att jag startade Livskämpar AB ihop med Filippa och Susanne.

Ska skriva ett riktigt bokslut för 2020 men gör en variant här. Tar lite hjälp av inlägg på LinkedIn.

2019 års sista inlägg på LinkedIn innehöll detta:

2019 har varit ett givande och roligt år- kollar in mitt inlägg med mål för 2019.
Kan konstatera att jag nådde flera mål. Bland annat:
⭐️Rädda liv- bland annat en 19-årig kille.
⭐️Krossa myter kring psykologiska olycksfall- hoppas jag lyckats krossa någon!
⭐️Bli grym på LinkedIn- jovars😂
⭐️Bli månadens nätverkare i mitt BNI Drott team- blev det två gånger!
⭐️Samarbeta med kloka och roliga människor- Jajamen! Många ❤️
⭐️Börja skriva på en bok- check! Skrev HELLRE ARG ÄN DÖD!
⭐️Klara 100 kg marklyft – nej… når endast 75 kg än så länge.

I 2020 års första inlägg skrev jag så här:

🌟3 mål för 2020🌟
Kör du på känsla eller sätter du upp tydliga mål för vad du vill uppnå i ditt liv?
Tvivlar du på din förmåga nångång?
Vad gör du då?
Istället för att göra klart ny föreläsning, göra klart bokföring och uppdatera min webb skrev jag ner 3 mål…
💫1- Sälja slut på första upplagan av min bok HELLRE ARG ÄN DÖD.
💫2- Starta AB ihop med två livskämpar Filippa Gagnér Jenneteg  och Susanne Tell och göra deras bok till app.
💫3- Träna minst 3 dagar i veckan.

Kan konstatera att jag lyckades med 2 av 3- om jag bortser från min morgonyoga jag utövar varje vardagsmorgon så blev det inte alltid 3 dagars träning i veckan men nästan…

7 februari 2020 fick vi beslutet om att Livskämpar AB nu är registrerat. Innan pandemin kom in i vårt liv så tryckte vi, Eget Förlag och jag, upp den andra upplagan av Hellre arg än död.

Bokningsläget för föreläsningar och uppdrag såg fantastisk ut för 2020. Skulle även få besöka en tv-soffa och prata om min bok. Sen tog allt tvärstopp i mars. Tacksam över att jag kunde ”ställa om” och arbeta mer för Region Värmland. Ökande från 40% till 80 % som Hr-konsult från 1 april.

Vid sidan av jobbet på Region Värmland har det varit mycket arbete med Livskämpar AB. Ansökningar till olika innovationsbidrag tog en del tid men det var mödan värt! Vi har beviljats olika innovationsbidrag som visar på att fler än vi tror på denna digitala följeslagare, app och vi har med oss många olika medkämpar.

Vi lyckades dra in 200 000 kr i en värmländsk variant av crowdfunding för att kunna få ut innovationsbidraget från Region Värmland.

Det blev lite media kring det. Bland annat en artikel i Värmlands Folkblad.

VF- En app som ska rädda liv

15 september 2020 fick vi besked om att Vinnova beviljat oss 1 miljon i innovationsbidrag. Galet stort. Vi behöver motfinansiera med samma belopp men det ger oss förutsättningar att på riktigt arbeta med appen. Läs gärna pressmeddelandet från Vinnova.

Vinnova.se/nyheter

I september 2020 var jag med om ett nytt boksläpp- är en av 31 kvinnor som skrivit antologin När mammor dör. Ett annorlunda boksläpp men det känns fint att få vara med i denna fina och viktiga bok där jag kan hylla min mamma Kerstin. Lotta Sirc har skapat en väldigt fin bok.

Det blev två artiklar om denna bok.

www.vf.se/2020/09/25

www.nwt.se/2020/11/08

Under detta märkliga år så blev jag en del av den nystartade talarförmedlingen Talarnas. Känns fint att få vara en del av Sveriges bästa föreläsare.

talarnas.se

Det blev en hel del föreläsningar till slut, en del digitala, en del mixade och några helt vanliga om än med ett fåtal i publiken. Vecka 41 var en ovanlig vecka. Från noll föreläsningar i veckan sen i mars blev det 5 stycken. Började i Västersås med en digital föreläsning hos Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland. Körde en föreläsning i Eda Kommun, åkte till Helsingborg och körde två föreläsningar  som även filmades och avslutade med en digital föreläsning för Patientnämnden Region Värmland.

Jag tycker att det är bra att vi kan göra digitala föreläsningar men det är ändå bäst med att få möta en publik live.

Värmlands bokfestival blev ju inte heller som vanligt utan ställdes om till en digital variant. Jag fick vara med på två digitala lösningar. Samtalet tillsammans med Frida Boisen och Pia Sundgren Storm finns ännu inte tillgängligt men min egen lilla film kan ses redan nu.

Värmlands bokfestival

Den 18 november 2020, årsdagen för min pappa Svens död, släppte Malte Hallqvist ett avsnitt ur podden Insikter från utsikter där jag deltar. Lyssna gärna på vårt samtal och alla andra härliga samtal han spelat in.

Insikter från utsikter

Som avslutning på detta blogginlägg vill jag dela med mig av hur lång vi kommit med vår digitala följeslagare. 26 november 2020 så spelade vi in en liten film när jag och Andreas Stjärnhem visade upp Lumeno för våra medkämpar.

Livskämpars presentation av Lumeno

Tar även med en bild där våra allra största medkämpar är med- Jonas Axelson fån C.A.G Engvall Security och Anders Philipsen Englund från Scutus.

Jag har nu lämnat Region Värmland som anställd och ska arbeta 100 % med Livskämpar AB och Niljung.

Jag önskar dig ett gott slut & gott nytt.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Ta hand om dig och andra.

Vinnova valde ut Livskämpar AB bland 165 ansökningar!

YEEEEEEEEESSSSS!!!!!!!!!!!!!

Livskämpar AB beviljades den 15 september 1 miljon i innovationsbidrag till vårt projekt att göra boken Handbok till livskämpar till en digital följeslagare.

Så här skrev Vinnova i sitt pressmeddelande:

En digital följeslagare för människor med självmordstankar

Suicid ökar historiskt i spåren av samhällskriser. Livskämpar vill hjälpa alla som är i riskzonen för suicid och suicidförsök genom att förekomma, förebygga och förhindra med hjälp av kunskap och moderna digitala verktyg. I samarbete med Region Värmland byggs en innovativ app som kan nå alla människor på deras villkor och när dom behöver hjälpen.

Läs hela pressmedelandet här:

Vinnova.se/nyheter

Compare och DigitalWell Arena skrev denna artikel:

digitalwellarena.se

Jag, Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell är så otroligt stolta, tacksamma och glada att vi nu tar ett stort kliv framåt tillsammans med StickyBeat.

Glädjeskutt i Arvika när jag precis läst mailet från Vinnova!

Vi firar tillsammans med vännerna på StickyBeat!

 

Augusti 2020

Senast jag skrev ett blogginlägg var i april. Då var vi i början av denna märkliga tid.

Jag har inte haft tid att skriva blogginlägg, arbeta med min webbsida, ta fram digitala lösningar, bearbeta nya kunder, träna för att nå 100 kg marklyft och en himla massa andra saker.

Vad har jag gjort då? Framförallt har jag arbetat som HR-konsult på Region Värmland. 80 och 100 %. Jag har främst arbetat med rehabilitering på Hr-avdelningen men jag har även stöttat Företagsjouren i svåra samtal. Övrig tid har jag bokstavligen jagat finansiering till vårt viktiga projekt med Livskämpar AB. Det har handlat om att få innovationsbidrag från Digital Well Arena och från Region Värmland.

100 000 kr fick vi till konceptutveckling från Digital Well Arena- vi fick helt enkelt tjänster från StickyBeat av ett värde av 100 000 kr.

Vi beviljades 200 000 kr i innovationsbidrag från Region Värmland om vi som företag kunde gå in med motsvarande belopp. Under maj och juni lyckades vi få ihop 200 000 kr tack vare att 26 företag klev in som samarbetspartners till Livskämpar AB och att många privatpersoner skänkte bidrag via swish.

Lyckan var stor när målet var nått.

Under sommaren hann det även bli ett radioinslag på P4 Radio Värmland där jag ger min syn på regeringens ”satsning”…inte odelat positiv helt enkelt.

Vill du lyssna? Gör det här:

Sveriges radio- P4 Värmland

Under sommaren blev även antologin ”När mammor dör” färdig. Det är ett projekt som Lotta Sirc startat. Vi är 31 kvinnor i olika åldrar som skriver om våra förluster. En bok jag verkligen tror kan hjälpa andra i sin sorg. Stolt och glad att få vara en del av den. Boken kommer släppas den 25 september. Jag planerar för någon form av boksläppsfest på coronasäkert sätt- håll utkik!

Nu går vi mot slutet av sommaren, tyvärr verkar inte pandemin vara över utan Covid-19 fortsätter att hålla oss i ett stadigt grepp.

Håll i och håll ut. Tvätta händerna och var snäll. Jag är fortsatt väldigt orolig för vad som komma skall. Våga vara empatiskt påträngande.

Under hösten kommer jag fortsätta arbeta deltid på Region Värmland för att sedan avsluta vid nyår.

Vill du vara med och bidra till att vår digitala följeslagare? Swisha ett bidrag till: 123 524 59 64

Vill du och ditt företag bli en samarbetspartner? Maila mig på marie@niljung.se

Läs mer på vår webbsida: https://livskampar.stickybeat.se/

Ta hand om dig.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

 

Att vara småföretagare i dessa märkliga tider

April 2020

April blev ju inte som det var tänkt för mig eller någon annan i dessa märkliga tider…Jag skulle varit i Stockholm och deltagit i Malou efter 10 på TV4, gjort flera föreläsningar och uppdrag på olika orter i Sverige, varit på Gotland på min årliga resa med två nära vänner, varit i Göteborg och fått min födelsedagspresent- se Sissela Kyle på Draken och varit på olika AW, middagar, hälsat på mina äldre nära och kära, kollat på fotbollsmatcher och mycket mer.

Istället blev det att kliva in och arbeta mer som Hr-konsult på Region Värmland, ökade mina 40 % till 80 %. Spelat in kortfilmer, göra en digitalutbildning, umgås mer med min familj och hitta andra sätt att leva på. Allt är inte av ondo. Vi valde till exempel att fira Petters födelsedag med att checka in på favorithotellet Drott. Sönerna följde med och de fick ta sviten. Ett härligt dygn med mina närmaste. Jag upplever en bra stämning här hemma trots att två av fyra tillbringar dagarna hemma, en gymnasieelev och en universitetsanställd samt att vi tillbringar mer timmar ihop än någonsin sedan småbarnstiden. Det har bland annat resulterat i förbättrad utemiljö genom att altanen fått sig en uppfräschning.

Jag tycker det är svårt att ta in denna pandemi vi är mitt upp i. Det känns långt bort trots allt. Jag åker fortfarande till arbetet och kan gå och handla. Då jag är på Region Värmland så vet jag att det rustas för något mycket värre. Jag är helt inställd på att det kan bli arbete som vårdbiträde istället för att få ta ut min semester i sommar.

Jag har valt att lita fullt ut på Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten. Det innebär att jag inte kramas, träffas eller reser som jag brukar. Jag tvättar mina händer noga och ofta, håller avstånd och försöker bidra till att inte smittan sprids.

Jag har träffat många andra småföretagare som är förtvivlade. Vi försöker peppa och hjälpa varandra så gott det går. Jag är dock väldigt orolig för konsekvenserna för denna pandemi. Det var illa innan denna kris när det gäller suicidprevention och det kommer bli värre.

Ett annat företag som jag försöker stötta lite extra är Swenströmska stenugnsbageri. Varje fredag går jag till Charlotte och Ronnie och köper bröd och ibland även bakelser. Om du inte prövat de? Då har du något att se fram emot.

Min förstfödde kommer inte att få ta studenten på samma sätt som alla andra gjort och det kommer att påverka deras generation. För även om det ”bara” är studenten så är studenten ändå en viktig milstolpe i livet och vi behöver ta deras frustration och besvikelse på allvar. Jag hoppas det blir en minnesvärd vecka för alla studenter trots allt.

På tal om studenter, Emmy Öhlin, har gjort en kort dokumentär som sitt examensarbete. Hon har intervjuat mig och gjort en fin dokumentär kring psykologiska olycksfall. Se den gärna: Emmy Öhlin-Psykologiska olycksfall

Jag har även gjort en kortfilm tillsammans med Karlstad CCC som ni kan se på deras webb:Karlstad CCC sprider kunskap på distans

Vi fortsätter vårt arbete med att göra boken Handbok för livskämpar till en digital följeslagare- en app- som ska rädda liv. Compare och DigitalWell Arena har gett oss ett innovationsbidrag för att komma igång med en första prototyp tillsammans med StickyBeat. Läs gärna mer om StickyBeat på: stickybeat.se

Jag har liksom alla andra haft många möten via Teams, Zoom, Skype och andra varianter. Då jag gillar färg har jag hittat min favoritbakgrund i Teams:)

Nu är det snart maj. Jag hoppas det blir en fin månad. Oavsett pandemin.

Ta hand om dig!

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

Det ändrar sig snabbt…inte lika bra 2020 längre

Sist jag skrev ett inlägg var jag fylld av hopp och skrev om vad bra 2020 börjat för mig. Hur många bra saker börjat hända.

Det var innan Corona…covid -19. Tänk vad något så litet kan förändra en hel värld. Ett virus.

Jag är ärligt redan väldigt trött på det- viruset och rapporteringen. Hysterin och dumheterna som kommer med detta. Jag förstår att många människor kommer bli drabbade, vissa väldigt hårt. Människor kommer att dö. Kanske inte bara av viruset utan av konsekvenserna. Företag kommer gå i konkurs, människor kommer att drabbas på många sätt. Vi kommer behöva förändra oss.

Jag har bara en önskan just nu. Att det är solidaritet och medmänsklighet som kommer att vara det som dominerar. Inte girighet och dumhet.

Idag åkte jag inte till Arboga utan till mitt kontor i Karlstad. Där träffade jag många av mina kontorspartners på KG14. Vissa hade inte varit på plats om det inte vore för Corona så nån fördel finns trots allt…Jag träffade även Joakim Hedström från Eget Förlag. En annan bonus. Vi fick möjlighet att ses ett par timmar. Åt en glass i solen. Det blev en bra dag trots allt.. Imorgon är ytterligare en föreläsning inställd men kunden och jag gjorde upp att jag fakturerar nu men utför uppdraget senare. För en liten företagare som mig betydde det mycket.

Mitt mantra: Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

Gäller i allra högsta grad just nu.

Ta hand om dig!

psst…köp gärna min bok- gärna många exemplar…beställde ju 1000 nya ex för att sälja på kommande uppdrag i mars, april och maj…Ni fattar- läget ändrade sig och nu är det mer utgifter än inkomster.

Beställ på: niljung.se/bocker/

 

2020- det här året har börjat bra!

2020- nytt år och nytt decennium

Året har börjat i ett rasande tempo så tid för att skriva ett blogginlägg har inte hunnits med…imorgon är det redan 1 mars.

Började året med att starta nytt företag! Äntligen finns Livskämpar AB som jag startat tillsammans med Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell.

Två fantastiska kvinnor och livskämpar. Tillsammans ska vi göra deras bok Handbok för livskämpar till en digital följeslagare. En följeslagare som kommer att rädda liv och minska lidande.

Vi har nu påbörjat vår resa och med på färden är Andreas Stjärnhem och hela gänget på StickyBeat.

 

Nu är arbetet igång för att få fram penningar- för jo, det behövs en rejäl slant för att det ska bli en bra följeslagare. Mer information kommer inom kort.

30 januari var jag med på Företagssalongen och tillsammans med min vän och sidekick Cecilia Cekestrand spred vi färg och energi! Jag sålde många exemplar av min bok Hellre arg än död och hade många fina samtal. Stort TACK till Jacob Lund för en strålande dag!

Vill du köpa min bok?

Beställ på https://www.niljung.se/bocker/

Jag och Andreas Stjärnhem kom såklart med på film som Glimt Tv gjorde för Företagssalongen.

Ca 16 minuter in i filmen ser ni oss:)

Företagssalongen 30 januari Glimt Tv

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

 

 

Mammamacka och pappamacka med Nour

I mars 2019 kom Nour El Refai och besökte mig i Kil.

Hon skulle göra en serie om depressioner. Hur i hela friden kom det sig att hon kom hem till just mig?

Jo, världen är liten och ser en till att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt så händer det.

Det började med en konferens om jämställdhet genom Jämställt Värmland. Jag satt då bredvid Erik Axelson som driver Karlstad Comedy. På fikat fortsatte vi att prata. Vid bordet satt även Susanne Kielba. Hon hade hört mig föreläsa veckan innan och sa: ”Jag ber om ursäkt men jag grät nästan hela tiden du föreläste, inte så professionellt.” Ingen fara svarade jag- det brukar bli så. Erik undrar då- ”Vad gör du som gör att folk gråter en timme?” Jag berättade och då säger han att Nour El Refai ska komma till Värmland och filma för en serie. Erik undrar om jag är intresserad att delta…Självklart sa jag JA! På den vägen är det.

Så i mars träffades vi och idag har jag sett resultatet. Det är en fin och viktig serie.

Jag är stolt och glad att få berätta om mina älskade föräldrar och att vi gjorde en ”mammamacka” och en ”pappamacka”. Du som känner min familj förstår att falukorv är en viktig råvara i våra liv. Till min glädje gillade även Nour min ”pappamacka” med stekt falukorv och ägg.

2019 har och är ett händelserikt år. När Nour var hos mig fanns inget kontrakt för att skriva en bok, tanken fanns men inte trodde jag att jag ett halvår senare hade skrivit en bok…HELLRE ARG ÄN DÖD.

Med mottot ”Det går visst” går det mesta att lösa.

Jag hoppas att Nours serie ska minska skammen och skulden för psykisk ohälsa och jag hoppas att min bok kommer rädda liv.

Kom ihåg- Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

Gäller för allt.

Här kan du se mitt avsnitt:

Landet lyckopiller, avsnitt 2